26. 05. 2018

Rekordní účast na Českém běhu žen

Tradičně slunečné počasí, skvělá atmosféra, všudypřítomný smích dětí, uznalý potlesk mužů a především nadšené, i když často unavené výrazy ve tvářích žen. Šestý ročník unikátního závodu, v němž mezi sebou, či sami se sebou soutěží výhradně ženy, se konal v centru Ostravy a v okolí obchodního centra Forum Nová Karolina.

Letošní Český běh žen absolvovalo ve čtyřech oficiálních závodech přes šestnáct set závodnic, další stovky se pouštěly do rodinných běhů se svými dětmi. Moderátorská dvojice Jakub Kohák a Aleš Juchelka se starala o atmosféru, nechyběla taneční vystoupení, společná rozcvička, fan zóna a účastníci běhu z řad dětí měly možnost navštívit speciální představení Cirkusu Humberto. V jeho blízkosti totiž startovaly všechny závody Českého běhu žen.

V tom nejvíce obsazeném, tedy běhu na 5 km doběhlo do cíle 912 závodnic. Nejrychleji ze všech Kateřina Zajončková z Polanky v čase 20:47 minut. V cíli přiznala, že vítězství v tak početném závodě vůbec nečekala. "Bylo moc horko, ale jinak se mi běželo dobře. Z vítězství mám obrovskou radost, ale jsem sama překvapená. Neběhám závodně, jen rekreačně pro radost. Jsem na Českém běhu žen podruhé a je tady zase úžasná atmosféra," říkala mezi hlubokými nádechy a výdech těsně po doběhu. Druhé v cíli Nikole Jurečkové přitom nadělila více než půlminutu.

Účastnice, které si chtěly opravdu zazávodit a dosáhnout na některou z cen pro nejlepší, měly letos ideální šanci. Ve stejný den totiž mladé atletky z Vítkovic, ale také Frýdku-Místku či Opavy startovaly na 2. kolo mistrovství Moravy a Slezska mládeže v Břeclavi. Toho také využila v závodě na 10 km Markéta Baginská. S časem 38:46 byla spokojená, protože splnila svůj plán. "Chtěla jsem běžet v tempu 3:50 na kilometr, což se mi povedlo. Běhám tuhle vzdálenost prakticky denně v oblasti Komenského sadů, takže jsem vlastně závodila na domácí trati," usmívala se spokojeně v cíli. "Horko mi nevadilo, vlastně jsem se ani nekoukala moc kolem sebe. Běželo se docela rychle, takže si atmosféru užiju až teď. Jsem tady podruhé, poprvé jsem startovala před čtyřmi lety. Tehdy jsem doběhla čtvrtá, letos je to samozřejmě mnohem veselejší. A pokud bude sloužit zdravíčko, přijdu si zaběhat určitě i příští rok," slíbila vítězka běhu na 10 kilometrů.

Radostí a štěstím nezářily po doběhu do cíle ovšem pouze medailistky jednotlivých běhů. Výjimečnost tohoto závodu je v tom, že vítězkami jsou vlastně všechny závodnice, které se vydají na některou z tratí a najdou pak své jméno ve výsledkové listině. V závodě Nordic Walking na 2,5 km jich bylo 123, v běhu na 2,5 km úctyhodných 536, na 5 km tedy 912 a na 10 km pak 192. "V každé této kategorii jsme zaznamenali rekordní počet startujících. Z toho máme obrovskou radost. Myslím, že se letošní ročník opět povedl a my už se nyní těšíme na ten příští," řekl Oldřich Zvolánek, předseda výkonné rady pořádajícího SSK Vítkovice.

Kompletní výsledky najdete ZDE