01. 06. 2014

Ostrava zažila bláznivý den, Český běh žen

Velké běžecké show se odehrálo v sobotu u nákupního centra Forum Nová Karolina v Ostravě. Přes 1000 žákyň, dorostenek, slečen, žen, paní, dam a dětí odstartovalo na několika tratích druhého ročníku Českého běhu žen.

Program začal 2,5 km dlouhým Nordic Walkingem. S holemi si přišlo zasportovat 27 žen. První prošla cílovou branou Polka Katarzyna Morondel následovaná Jitkou Rudinskou a Elenkou Mazurovou.

Brzy po této disciplíně následoval první běh, a to na trati 2,5 km. Tady mezi 274 ženami vyhrála stylem start cíl Kateřina Mynářová v pěkném čase 10:58, přesně jednu minutu za ní do cíle doběhla Anna Zíková (11:58) následovaná Vendulou Pavlíkovou (11:59).

Závod absolvovala i 71letá Helena Jeřábková, která zdaleka poslední nebyla. Cílem proběhla v čase 32:07.

„Já prakticky neběhám. Jen jsem si tady odskočila. Vzala jsem za to od začátku a na prvním místě jsem běžela celou dobu až do cíle," smála se s medailí na krku studentka Lékařské fakulty UK Hradec Králové Kateřina Mynářová z Dolní Lutyně.

Zanedlouho poté nastoupily dámy na pětikilometrovou trať. Na špici se záhy po startu, stejně jako loni, dostaly holky z Gusta týmu (SSK Vítkovice) ve složení: Karolína Váchová, Lenka Ondrašíková, Manal Batihová a Veronika Slívová. V tomto pořadí také doběhly do cíle. Karolína obhájila loňské vítězství, když se zlepšila o více než půlminutu (20:34). Druhá Lenka dosáhla času 21:20, třetí Manal 21:23 a čtvrtá Veronika 22:47. 5 km dokončilo rekordních 351 žen.

„Běželo se mi dobře, hned na začátku jsem si vytvořila dost velký náskok, takže jsem se nemusela o první příčku bát, ale nechtěla jsem to už jen tak doběhnout. Dala jsem si za cíl zlepšit alespoň čas z loňska, což se mi povedlo."

"Trochu se divím, protože při minulém ročníku jsem byla se soupeřkami více v kontaktu. Na start se nepostavila má tréninková parťačka Adélka Voráčková, s ní by byl závod určitě napínavější a zajímavější. Trať byla stejná jako loni a kopečky bohužel neubyly, to jsem pocítila hlavně v dalším závodě na 10 km, do kterého jsem nastoupila cca 20 minut po doběhu pětky."

„Měla jsem sebou i vozík se svou handicapovanou kamarádkou Kačkou, po prvním kole se vystřídala s Marečkem a ten mě doprovázel až do cíle. Doufám, že si to užili stejně jako já. Chtěla bych poděkovat firmě Testudo, která nám zdarma zapůjčila tento sportovní vozík a díky ní, mohl Mára s Kačkou absolvovat závod se mnou v poměrně slušném čase 1:04."

„Malinko mě mrzí, že kolem trati se moc nefandilo," popsala svoje pocity vítězná Karolína Vachová. Jen tak mimochodem, Karolínu uvidíte příští týden ve středu v pořadu České televize Tempo. Ale tentokrát v jiném dresu.

Vyvrcholením Českého běhu žen byl, stejně jako minulý rok, závod na 10 km. Běžkyně absolvovaly dva okruhy a na čele závodu se odehrával boj od začátku, až do konce.

Trojčlenná skupinka ve složení Ivana Zbořilová, Jana Kunčická a Lucie Gruchalová vedla se slušným náskokem téměř po celou dobu. Vypadalo to, jako by si to chtěly rozdat o křišťálový pohár BezvaBĚHu až v cílové rovince. A taky se tak stalo. Závod vyhrála Jana Kunčická z Brna (41:03) pár metrů před druhou Lucií Gruchalovou z Ostravy (41:07), kterou následovala Ivana Zbořilová z BK SAK Karviná (41:09).

„V závěru jsem si věřila, osm let jsem ve Vítkovicích běhala sprinty, takže tělo si vzpomnělo. Asi 250 m před cílem jsem za to vzala a povedlo se," řekla bezprostředně po doběhu vítězka Jana Kunčická. Jana mimochodem vystudovala v Brně dvě vysoké školy, Mendelovu univerzitu a Fakultu sportovních studií na Masarykově Univerzitě.

01.06.2014 | Rostislav Bažanowski

celý článek na www.bezvabeh.cz